fredag den 23. september 2016

Blommechutney

er noget af det bedste at hive frem om vinteren, når man savner sol og sommer. Og jeg har været ude for at samle de sidste blommer i haven. Der var mange, og hvis vi skulle spise dem som de er, så ville vi få ondt i maven.

Derfor valgte jeg at lave chutney af en del af dem. Der var et helt kilo, sidst jeg samlede ind, og de blev halveret og udstenet. Jeg tog også tre æbler, og fjernede kernehuset og skar dem i tern. Et rødløg blev skåret i halve og delt i små både. Jeg kunne så nærmest ikke bruge mine fingre resten af dagen. Men pyt, så kunne jeg hygge mig resten af dagen istedet ;o)

Frugten blev anbragt i min store sorte gryde, og jeg hældte 2 dl æbleedikke ved, 200-300 gram sukker, en spsk salt, en håndfuld rosiner, to fed hakket hvidløg, lidt hel allehånde, lidt kardemommekapsler, en kanelstang, to små chilier og to stjerneanis. Jeg rev også en lille klump ingefær i, fordi jeg havde det.
Det fik lov til at stå og småsimre i en times tid, og jeg smagte til undervejs, og der kom mere edikke og salt i.


Da chutneyen var klar, blev den hældt i skoldede sylteglas. Der blev til to store, et mellemstort og et lille glas.


Der er ikke noget bedre end sådan en skefuld sød, saltet, syrlig, stærk og krydret chutney til gode efterårs og vinter retter.


Jeg synes også det er så dejligt at hive sådan et glas med, som værtindegave. Derfor gør jeg også lidt ud af at pynte glassene, med både bånd og hjemmelavede etiketter. 



Jeg troede faktisk at jeg havde plukket de sidste blommer, men idag så jeg at der var et helt læs mere.......... Pyhhh, så må jeg igang igen, og finde en anden blomme opskrift. Er der nogen der har en rigtig god én, må I meget gerne skrive.


Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig weekend. Vejret skulle te sig fra sin bedste side, så det er bare med at komme ud og høste i efterårets skattekammer.
Mange knus Lone




19 kommentarer:

  1. Hej Lone!
    Og jeg sidder her og bliver helt sulten efter at smage din blommechutney-hvor lyder det lækkert! Det må være en fejl i min opdragelse at jeg aldrig har lavet, eller endda smagt noget der minder om, det må jeg altså prøve.
    Måske næste år giver vores blommetræer lidt mere end smagsprøver(det er helt unge træer)
    Hvor har du taget smukke billeder, man ser tydeligt at du nyder det!
    Skøn weekend til dig
    Knus Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Anette
      1000 tak for din dejlige og søde kommentar. Hvis du skulle komme forbi Hjørring en dag, så må du meget gerne få et lille glas af mig. Og ja ellers må du jo prøve at lave noget næste år.

      Knus Lone

      Slet
  2. Hello Lone,
    thanks for your lovely comment. I love your pictures too.
    Have a nice day,
    Christine

    SvarSlet
    Svar
    1. Thank You very very much Christine 💕 I wish You a lovely weekend

      Lone

      Slet
  3. Dearest Lone
    I so love this period of the year and your post expresses al the charm it brings, thank you for posting it and for sharing it with us !

    I hope your weekend holds much joy,
    I'm sending my dearest love to you

    Xx Daniela

    SvarSlet
    Svar
    1. Dearest Daniela 💕
      Thank You so much for your lovely comment. It makes Me so happy.
      I wish You a joyful weekend too.

      Love Lone

      Slet
  4. Fantastisk flot og lige så tænderne løber i vand. Skal da lige love for du har tryllet både på den ene og den anden måde.
    Smukke billeder, flotte glas og lækkert mad.
    Du har nemlig ret, det er god landmad til de kolde vinter måneder.Samt en pragtfuld værtinde gave.
    Den skal nok sprede glæde og harmoni, hvor den kommer frem.

    Rigtig fantastisk weekend
    Knus
    Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak sødeste Charlotte <3
      Det er så skønt med hjemmelavede værtindegaver, og skønt at hive chutneyen frem, når vinteren hærger. Så kan vi drømme om sol og sommer.
      Jeg ønsker dig og familien en rigtig dejlig weekend <3

      Knus Lone

      Slet
  5. Mums, en lækker chutney. Den vil jeg prøve at lave næste gang, jeg møder et blommetræ. Jeg har lavet blommesyltetøj med ingefær og lime - det giver lige syltetøjet lidt kant, og min svigerinde laver blommer i rødvin. Opskriften til blommesyltetøjet kan du finde her, hvis du har lyst: https://dalsgaardiskivholme.com/2012/09/12/blommesyltetoj-med-ingefaer-og-limesaft/

    Og så synes jeg da, at det kunne være hyggeligt, hvis vi mødes til kursus hos Anette(s Flora) i november :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde mange tak Karen <3
      Åhh hvor lyder det godt med det syltetøj, for ikke at nævne blommer i rødvin..... jeg ELSKER jo rødvin hahaha, så det må prøves.
      Det lyder spændende med det kursus, hvis bare det ikke er for langt væk. Det må jeg lige undersøge.
      Rigtig rigtig dejlig weekend til dig <3

      Knus Lone

      Slet
  6. Hello dear Lone,so beautiful your presentation.
    I wish you a beautiful weekend,xoxo,Patricia

    SvarSlet
    Svar
    1. Thank You very much dear 🌸💕🌸
      Hope your weekend is good too

      Love Lone

      Slet
  7. You have put this up so beautifully Lone!I can imagine that it tastes absolutely wonderful! Thank you so much for your lovely comment on my blog post so that I could find your blog. I am so happy to be following you now!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ohhh Thank You so very much June💕 You are really very kind.
      Hope You have a lovely weekend

      Love Lone

      Slet
  8. Hei Lone, så nydelige bilder, det ser veldig godt ut...
    Plommer er fantastisk godt, tror jeg må få meg ett plommetre i hagen. Så har du en smak av sommer når vinteren kommer. Hos oss er det rene sommerdagen, jeg må skynde meg ut i sola igjen...
    Ha en fin søndag,
    Klem, Ida

    SvarSlet
  9. Kære Frk.Hall
    Lige en hilsen, jeg kan se du havde en skøn ferie på Kreta.
    Sikke smuk buket bl.a. med snerler, du fik lavet da du kom hjem.

    Og så nu Chutney, hvor ser den lækker ud, du er en flittig dame, tror jeg.
    Jeg husker endnu min mors blommemarmelade, den holdt jeg meget af. Har ikke selv lavet det, det fik man jo derhjemme..........
    Hav nu en dejlig uge
    mange hilsener
    jessie mejborn

    SvarSlet
  10. Hej Lone.Flotte billeder og lækker opskrift med dine blommer.
    Købte et ny blommetræ i foråret(Victoria)å håber der kommer nok blommer til jeg kan afprøve din opskrift.
    Elsker også at give spiselige værtindegave.Her er det syltede rødbeder og æblemos lige nu.
    Vil også lige sige at jeg har tilmeldt mig som fast læser hos dig.
    Og tilføjet dig på min bogliste.
    Rigtig dejlig søndag aften Knus Jette

    SvarSlet
  11. Jeg tilslutter mig også at det ser super lækkert ud. Og selvom det er smagen der tæller, så gør det jo ikke noget, at det samtidig er smukt at se på. Fik sidste år en flaske hjemmelavet blommesaft, da veninden fra Randers ( er fra Hjørring ) kom til staden ;-) Det smagte skønt.

    Mange hilsner Susanne Josephine

    SvarSlet
  12. Hei, hei. Så flotte bilder. Alt ser bare helt fantastisk ut.
    Klem

    SvarSlet